Growth Magazin
GROWTH MAGAZIN - Magyarország
Shrooly: "A SRÁCOK ELKÉPESZTŐEN TEHETSÉGESEK"
0:00
-26:53

Paid episode

The full episode is only available to paid subscribers of Growth Magazin

Shrooly: "A SRÁCOK ELKÉPESZTŐEN TEHETSÉGESEK"

A Growth Magazin legújabb kísérletében nem mindennapi interjúnak lehetsz szem és fültanúja, ahol a két alapítót nem más kérdezi ki, mint az angyalbefektetőjük Jared Schrieber.

Palánki Dávid és Schaffhauser Sámuel korukat meghazudtolva győznek le minden akadályt és noha a termékük még csak most kerül piacra, az elővásárlásokból már több mint fél milliárd forint forgalmat generáltak.

Jared: Ma két kedvenc alapítómat köszönthetem a magyar startup ökoszisztémából. Ők a Shrooly, azaz Palánki Dávid és Schaffhauser Sámuel. Srácok, mi az a Shrooly?

Sámuel: A Shrooly-nál olyan megoldáson dolgozunk, amely segít az embereknek gombát termeszteni otthon. Rájöttünk, hogy nehéz friss és jó minőségű gombát kapni az üzletekben.

Dávid: Ennek az az oka, hogy a legtöbb gombának nagyon rövid az eltarthatósága. Így a gombafajok száma, amelyeket érdemes kereskedelmi méretben előállítani vagy termelni nagyon alacsony. Például a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), a fehér gombaféle a termesztett gombáknak a 96%-át teszi ki. De van többezer másik olyan gombafaj, amely sokkal jobb ízű és sokkal magasabb a tápértéke, de egyszerűen nem lehet őket sehol megvásárolni, mert a leszedést követő pár napban megromlanak.

Jared: Honnan jött az ötlet?

Sámuel: Egyikünk számára sem volt idegen a gombák világa. Amikor vidéken éltünk, rendszeresen jártuk az erdőt a szüleinkkel, hogy gombát gyűjtsünk és mikor Budapestre költöztünk, azt láttuk, hogy itt nehéz jó minőségű és friss gombát szerezni. Ekkor jöttünk rá, hogy akár gombát is termeszthetünk, de külön-külön jutottunk erre a következtetésre, nem dolgoztunk aktívan együtt előtte.

Dávid: Az én személyes indokom az volt, hogy Lion's Mane kapszulát rendeltem az Egyesült Államokból, mert a lehető legjobb minőségűt akartam, ami javítja az agyi teljesítményemet. A legdrágábbat rendeltem, és csalódott voltam az eredményekben. Utánanéztem miért is van ez, és rájöttem, hogy alapvetően barnarizzsel hígítják ezt a technológiát, amellyel ezeket a kapszulákat általában előállítják. Szerettem volna a lehető legjobb minőséget magamnak. Ekkor találkoztunk Sámuellel és rájöttünk, hogy a legkönnyebb módja annak, hogy ezeket a magas minőségű gombákat beszerezzük, az az, ha otthon termesztjük őket. Akkor még nem tudtuk, hogy ez mennyire nehéz. Kezdetben mindent YouTube-ról és Reddit-ről tanultunk, és nagyon bonyolult volt a gombakultúrák előállítása. Nem úgy van, mint a növények esetében, amikor csak elülteted a magot a földbe, és voilà, van egy növény. Ez sokkal bonyolultabb folyamat.

This post is for paid subscribers

Growth Magazin
GROWTH MAGAZIN - Magyarország
Hallgasd a Growth Magazinban szereplő tartalmakat és ismerd meg a startup világ titkos életét.